Facet in gesprek met Lucie Grevink, vrijwilliger Voorleesexpress

Lucie is 72 jaar, energiek en vol enthousiasme over wat ze doet als vrijwilliger bij de Voorleesexpress. Na haar carrière in het academisch ziekenhuis in Groningen (UMCG) gaf ze taalcursussen aan vluchtelingen. En daar ontdekte ze de Voorleesexpress. Voor Lucie dé manier om haar passie voor voorlezen een plek te geven. “Voorlezen was altijd al mijn grote liefde”, vertelt Lucie enthousiast. “Ik las én lees alle kinderen in mijn familie altijd heel graag voor.”

Bij een gezin thuis

Lucie komt 20 weken lang bij een gezin thuis. Samen met het gezin gaat ze aan de slag met praten, (voor)lezen en taalspelletjes doen. Ze bereidt zich altijd goed voor voordat ze voor de eerste keer naar het gezin gaat. “Daarbij verdiep ik mij in de cultuur en de achtergrond van het gezin. Het werk kan soms best zwaar zijn. Vooral bij gezinnen die veel hebben meegemaakt”, legt Lucie uit. “Maar ik leer van alles wat ik doe en meemaak. En zo probeer ik altijd aan te voelen wat wel en niet werkt.”

Het ijs breken

Van tevoren krijgt Lucie informatie over wat de kinderen van het gezin leuk vinden. Die informatie gebruikt ze om te proberen meteen een band op te bouwen. “Ik neem boeken uit de bieb mee die passen bij de dingen die ze leuk vinden. Dit werkt goed om het ijs te breken”, zegt ze lachend.

Kwartetspel

Elke week is Lucie een uur bij het gezin. In dat uur leest ze voor en doen ze samen allemaal verschillende taaloefeningen. “Als laatste komt het kwartetspel op tafel! Dit spelen we met het hele gezin, dus niet alleen met de kinderen maar ook met de ouders. Het is een mooie manier om samen te komen”, vertelt ze. Lucie gaat zelfs wel eens mee naar een voetbalwedstrijd. “Ze vinden het geweldig als ik kom kijken. Zo wordt onze band steeds sterker.”

Zien opgroeien

Bij een Syrisch gezin zag Lucie een pasgeboren kindje opgroeien in de tijd dat ze daar over de vloer kwam. “Je bouwt echt een band op met de gezinnen. Het vertrouwen winnen is zo belangrijk”, benadrukt ze. De gezinnen zijn blij met Lucie en ze kijken altijd uit naar haar volgende bezoek.

Ook voor de ouders

Niet alleen de kinderen profiteren van alles wat ze samen met Lucie doen. Ook de ouders hebben er voordeel van. “Soms begrijpen de ouders de Nederlandse taal niet zo goed. Ze kunnen hun kinderen dan ook niet goed helpen”, legt Lucie uit. “Ik praat dan met de leraar van school om onduidelijkheden uit de weg te helpen.”

Arabische woordjes leren

Lucie had nooit verwacht dat ze zo’n grote impact zou hebben. “Het is ongelooflijk mooi om te zien hoe het zelfvertrouwen van de kinderen en ouders groeit”, vertelt ze blij. Ze vraagt de kinderen ook regelmatig om haar wat Arabische woordjes te leren. “Ik wil dat ze trots zijn op hun eigen taal. Het is toch echt een cadeautje dat ze 2 talen spreken!”

Iedereen kan vrijwilliger worden

Haar vrijwilligerswerk ziet Lucie als een mooie aanvulling op haar eigen gezin. “Ik ondersteun waar ik kan. En tegelijkertijd is het erg verrijkend voor mezelf. Iedereen kan vrijwilliger worden, als je maar een beetje tijd over hebt”, roept ze enthousiast. “Het doet het gezin waar je komt goed, maar ook jezelf!”