Facet in gesprek met Jemke van Veenendaal, vrijwilliger bij Taalpunt
![](/dam/Vacatures/jemke-van-veenendaal-vrijwilliger-facet.png.rendition.384.614.png)
Jemke van Veenendaal is geboren in Groningen en opgegroeid in Gouda. Hij had altijd al een passie voor schrijven. Ook kunst, cultuur en politiek vindt hij heel erg interessant. Geen verrassing dus dat hij in de journalistiek belandde.
Start bij Taalpunt
In 2017 zag Jemke dat Taalpunt Emmen op zoek was naar vrijwilligers. Hij meldde zich meteen aan en volgde de training. In september ging hij aan de slag, waarbij hij Klaas leerde kennen. “Samen ontdekten we wat Klaas wilde leren en wat hij interessant vindt. Daarna kozen we samen een boek en ander lesmateriaal om mee aan de slag te gaan” vertelt Jemke.
Elke week een stap vooruit
Elke keer dat Jemke met Klaas afspreekt, vraagt hij eerst hoe het de afgelopen week is gegaan. En dan begint ‘het echte werk’: Klaas leest hardop voor, terwijl Jemke luistert en moeilijke woorden uitlegt. Aan het eind doen ze samen een dictee. “Geweldig om te zien hoe mensen steeds beter worden in hun taalvaardigheid”, zegt Jemke enthousiast.
Naar de markt
Niet alleen Klaas leert ervan. Ook Jemke steekt er wat van op. “Het is belangrijk dat Klaas zich op zijn gemak voelt”, legt hij uit. “En soms is het nodig om grenzen te stellen en goed naar jezelf te luisteren.” Zo raakte Hassan, een deelnemer uit Irak, weleens afgeleid tijdens de les. Jemke nam hem dan mee naar de markt. “Het lijkt misschien dat dit niets met taal te maken heeft. Maar als Hassan iets wilde weten, dan moedigde ik hem aan om het zelf aan de marktkoopman te vragen”, vertelt Jemke. “Voor ons is dat heel gewoon. Maar voor mensen met een taalachterstand is het een hele stap om hun eigen dingen te regelen. Praten met mensen op de markt en daar later een kort verslag van maken… dat is óók leren.”
Max Verstappen en de Tweede Wereldoorlog
Een mooi en inspirerend voorbeeld is het verhaal van Peter. Met woorden is Peter sterk, maar lezen blijft lastig. “Tijdens ons eerste gesprek vertelde Peter dat hij beter wilde begrijpen wat hij leest”, herinnert Jemke. Het helpt dan om een boek te kiezen dat past bij wat iemand interessant vindt. Peter is gek op Formule 1 en dus begonnen ze met een boek over Max Verstappen.
In 1 van hun gesprekken kwam later ook de Tweede Wereldoorlog ter sprake. Jemke vertelde wat over die tijd en Peters nieuwsgierigheid werd gewekt. Sindsdien lezen ze vaker boeken over de Duitse bezetting, zoals het verhaal over de Drentse verzetsheld Jans Zwinderman. Na een tip van Jemke bezocht Peter met zijn ouders het monument voor Zwinderman in Sleen. “Dat vonden ze heel indrukwekkend,” zegt Jemke.
Speciale band
“Het is geweldig om te zien hoe boeken iemand een bredere blik op de wereld kunnen geven,” vertelt Jemke met een glimlach. Geduld, goed luisteren, een beetje prikkelen en complimenten geven, dat is Jemkes aanpak. Hij en Peter hebben een speciale band opgebouwd. “Vrijwilliger zijn is zo gek nog niet,” zegt hij lachend. “Je helpt niet alleen mensen beter te worden in taal, maar geeft ze ook meer zelfvertrouwen.
Dankbaar werk
Jemke gelooft dat Taalpunt veel impact heeft op de gemeenschap. Hij moedigt daarom iedereen aan om vrijwilliger te worden: “Het is ontzettend dankbaar werk. Je ziet dat mensen zich ontwikkelen en ze zijn blij met je hulp.”