Scholen enthousiast over cultuureducatieprojecten van Facet
In oktober ontvingen alle basisscholen in de regio een nieuw overzicht van de projecten cultuureducatie en lezen voor het schooljaar 2024-2025. Een belangrijke vernieuwing is de clustering van kunst- en cultuurprojecten, wat het voor scholen eenvoudiger maakt om deel te nemen. Dit geldt met name voor kleine scholen, die nu bijvoorbeeld met één groep makkelijk kunnen aansluiten bij een project.
De clustering biedt niet alleen praktische voordelen, maar bevordert ook samenwerking tussen scholen. Door samen deel te nemen, kunnen scholen leren van elkaars aanpak en ervaringen delen. Dit versterkt niet alleen de kwaliteit van het onderwijs, maar ook de betrokkenheid bij cultuureducatie in de hele regio.
Succesvolle start van 2024-2025
In totaal nemen maar liefst 43 groepen van 19 verschillende scholen deel aan één of meer van de aangeboden projecten. Eén project dat eruit springt, is ‘Boek te leen!’. Bij dit project maken kinderen hun eigen boek, dat uiteindelijk in de bibliotheek te leen zal zijn. Het concept combineert creativiteit, taalvaardigheid en leesplezier op een unieke manier en is daardoor bijzonder populair. In het voorjaar van 2024 starten 17 groepen met dit project.
“Het is geweldig om te zien hoe enthousiast kinderen worden van het idee dat hun eigen creatie straks in een echte bibliotheek te vinden is,” aldus Lieke Wartena, Adviseur Cultuureducatie bij Facet. “Dit zorgt niet alleen voor een boost in hun motivatie om te lezen, maar ook om verhalen te schrijven en te delen.”
Nieuwe kinderboekencollectie in de maak
Het project ‘Boek te leen!’ sluit naadloos aan bij de doelstelling van Facet om lezen en creativiteit te stimuleren. Door kinderen actief te betrekken bij het proces van boek maken, ontdekken ze het plezier van taal op een nieuwe manier. Facet is benieuwd naar de ‘nieuwe collectie kinderboeken’ die dit project uiteindelijk oplevert. Deze boeken, geschreven en geïllustreerd door jonge talenten, zullen een unieke plek krijgen in de bibliotheekcollectie.
Naast ‘Boek te leen!’ zijn er nog tal van andere projecten waarin kunst, cultuur en lezen centraal staan. Van theaterworkshops tot beeldende kunstactiviteiten, het aanbod is divers en sluit aan bij verschillende leeftijden en niveaus. Door deze variatie kunnen scholen kiezen wat het beste bij hun leerlingen past.
Facet kijkt vooruit
Met de succesvolle start van het vernieuwde cultuureducatieaanbod blijft Facet investeren in het versterken van onderwijs met kunst en cultuur. De clustering van projecten is een belangrijke stap in het toegankelijker maken van cultuureducatie voor alle scholen in de regio.